Cum să îți amenajezi bucătăria ca un profesionist: 10 sfaturi de design interior

Bucătăria este una dintre cele mai importante și mai folosite încăperi din locuință. Cum arată, cât este de mare, ce posibilități de amenajare îți oferă bucătăria sunt lucruri de care fiecare persoană în căutarea unui apartament sau a unei case trebuie să țină cont. Lucrurile sunt puțin mai simple în cazul unei case construite de la 0 care poate fi gândită din start să răspundă tuturor nevoilor tale.

Hai să discutăm despre viitoarea ta casă!

Amenajarea bucătăriei este un proces în care funcționalitatea trebuie să aibă loc în capul mesei. Asta nu înseamnă, însă, că partea estetică este lăsată la intrare. Rolul nostru este să găsim echilibrul dintre cele două și nici una dintre ele să nu aibă de suferit. Dar cum să facem acest lucru fără să cheltuim o avere sau să ne complicăm și să ne încurcăm în detalii?

Iată 10 sfaturi de design interior care te vor ajuta să îți amenajezi mai bine bucătăria:

 1. Alege un stil de design care să se potrivească cu personalitatea și preferințele tale. Poți opta pentru un stil modern, minimalist, rustic, industrial, scandinav, mediteranean sau orice altceva îți place. Important este să creezi o atmosferă armonioasă și coerentă în bucătărie, care să reflecte gusturile și stilul tău de viață.
 2. Planifică bine spațiul și funcționalitățile bucătăriei. Ținând cont de cât spațiu ai la dispoziție, de forma și poziția bucătăriei, alege mobilierul, aparatura electrocasnică, corpurile de iluminat și accesoriile potrivite. Asigură-te că ai suficiente spații de depozitare și zone de lucru. Gândește-te câte persoane gătesc în bucătărie și adaptează înălțimea blatului celui care pregătește cel mai des alimentele. De asemenea, ține cont de nevoile și obiceiurile voastre în ceea ce privește gătitul și consumul alimentelor. De exemplu, dacă gătești des sau pentru mai multe persoane, ai nevoie de un cuptor mare, o plită cu mai multe ochiuri și o hotă puternică. Dacă îți place să mănânci în bucătărie, ai nevoie de o masă și niște scaune confortabile și estetice.
 3. Alege culorile și materialele potrivite pentru bucătărie. Culorile au un impact mare asupra starii de spirit și a percepției spațiului. De aceea, trebuie să alegi culorile care se potrivesc cu stilul de design ales, cu dimensiunea bucătăriei și cu preferințele tale personale. Nu uita că se pot întâmpla aici și accidente, așa că ai în vedere și cum se comportă materialele alese în astfel de cazuri, de exemplu la fum.
 4. Fii curajos și explorează toate opțiunile pe care prezentul ți le pune la dispoziție. Gresia și faianța sunt materiale de finisaj foarte populare și practice pentru bucătărie, deoarece sunt rezistente la umezeală, căldură, uzură și sunt mai ușor de curățat. În plus, oferă o varietate mare de culori, modele și dimensiuni, care pot transforma aspectul bucătăriei. Dar, dacă te-ai plictisit de cele două, dacă vrei să încerci și alte variante pentru bucătărie, există tipuri de parchet și vopsea decorativă disponibile pe piață care sunt perfecte pentru bucătărie și foarte ușor de întreținut.
 5. Nu uita de plante! Plantele sunt un element decorativ minunat pentru orice încăpere, dar mai ales pentru bucătărie. Ele aduc viață, culoare și prospețime în spațiu, purifică aerul și pot fi folosite și ca ingrediente pentru gătit. Poți alege plante aromatice, cum ar fi busuioc, rozmarin, mentă sau cimbru, pe care să le plantezi în ghivece mici și să le așezi pe pervazul ferestrei sau pe rafturi. Sau poți opta pentru plante suculente, cum ar fi cactuși sau crasule, care nu au nevoie de multă îngrijire și care pot fi puse în recipiente originale, cum ar fi cești sau borcane.


  VEZI MAI MULTE DESPRE PROIECT

 6. Alege electrocasnice colorate pentru a aduce personalitate în bucătărie. Electrocasnicele sunt elemente esențiale pentru funcționarea unei bucătării, dar nu trebuie să fie doar practice, ci pot ajuta la conturarea stilului. Dacă vrei să ieși din tiparele clasice ale electrocasnicelor albe sau din inox, încearcă unele culori puternice pentru frigider, pentru prăjitorul de pâine, espressor etc. Fă-ți o listă cu aparatele electrocasnice. Cele pe care le folosești des ar trebui să-și găsească un loc la îndemână, de exemplu pe blat. Atunci când începi planul electric este ideal să adaugi câteva prize în plus, de rezervă, în așa fel încât să ai loc pentru încărcătoare și alte aparate electrocasnice pe care le vei achiziționa în viitor.
 7. Scaunele aduc sau nu confortul în bucătărie. Pot fi scaune care să se potrivească cu masa și cu mobilierul, sau să creezi un contrast interesant prin culori și materiale diferite. De exemplu, poți alege scaune din lemn sau metal pentru o bucătărie rustică sau industrială, sau scaune din catifea sau piele ecologică pentru o bucătărie modernă sau elegantă. De asemenea, poți opta pentru scaune pliante sau rotative, dacă vrei să economisești spațiu și să ai mai multă flexibilitate în amenajare.
 8. Adaugă accesorii și decorațiuni care să completeze designul bucătăriei și care să-ți ușureze munca prin bucuria vizuală pe care o aduc. Poți alege perne decorative pentru scaune, covoare colorate pentru podea, tablouri sau fotografii pentru pereți, ceasuri de perete sau de masă, vaze cu flori sau fructe, lămpi sau lumânări pentru iluminat ambiental etc. Asigură-te că aceste accesorii se potrivesc cu stilul și culorile bucătăriei și nu încarcă prea mult spațiul.
 9. Iluminatul este un element foarte important pentru amenajarea bucătăriei, deoarece influențează nu doar aspectul, ci și funcționalitatea și, mai ales, siguranța spațiului. În general, se recomandă să folosești două tipuri de iluminat în bucătărie: ambiental și de lucru. Iluminatul ambiental este cel care oferă o lumină generală și uniformă în întreaga încăpere, creând o atmosferă plăcută și confortabilă. Alege lustre, pendule, plafoniere sau spoturi încastrate pentru acest tip de iluminat. Iluminatul de lucru este cel care oferă o lumină focalizată și intensă pe anumite zone specifice, cum ar fi blatul de lucru, zona de gătit sau masa de servit. Aici sunt potrivite benzi LED, spoturi pe șină, aplice sau lă Chiar dacă bucătăria este un spațiu de lucru, poți adăuga lumini de accent pentru a scoate în evidență anumite zone. Adaugă corpuri deschise sau rafturi pentru decorațiuni și luminează-le corespunzător pentru a fi evidențiate. Aceste mici ajustări vor face din bucătărie un loc în care îți vei petrece cu drag timpul.
 10. Apelează în amenajarea bucătăriei la un designer de interior. Este nu doar o alegere care te va ajuta în conturarea stilului bucătăriei și armonizarea cu restul casei, dar și o decizie de care depinde siguranța spațiului. Acesta va lua în considerare toate aspectele tehnice, transformând bucătăria într-un spațiu practic, iar timpul petrecut aici va fi cu siguranță unul de calitate.

Începe proiectul tău