Designul de interior aduce armonia între funcționalitatea unui spațiu și partea lui estetică. Fiind în același timp o artă și o știință, designul interior urmează unele principii care rămân valabile de la an la an, dar este influențat și de trenduri anuale, sezoniere sau tendințe care apar ca răspuns la unele evenimente care ne influențează activitățile de zi cu zi.
Culorile sunt un element principal în orice proiect de design interior, iar alegerea lor e una dintre deciziile cele mai discutate în procesul nostru de lucru.
Unele culori ne pot aduce liniște în camere unde calmul este ceea ce ne dorim, altele pot invita la conversație, în încăperi destinate întâlnirilor, de exemplu, de aceea oferim acestui pas importanța pe care ar trebui s-o aibă.
Lumea designului de orice tip este mereu atentă la Culoarea Anului „Pantone”, anul acesta ea fiind viva magenta. Asta nu înseamnă, însă, că orice proiect de design interior care nu va folosi această culoare nu va fi în trend. Este mai degrabă o direcție spre o paletă de culori pe care designerii de interior o pot explora în 2023, o recomandare pentru o stare pe care interioarele ar trebui s-o poată reda, o evadare din monotonie, accente puternice, culori intense ce pot fi armonizate frumos cu unele mai neutre.
Culorile pastelate sunt și ele vedete în designul interior al acestei perioade, lucru explorat de studioul AR Interior Design în unul dintre cele mai noi proiecte de amenajare a unei camere pentru copii.
Pat Montessori și perete decorat cu forme geometrice, fereastră cu draperie blackout
Culorile neutre, culorile pământii calde, tonurile de maro și roz sunt alegeri inspirate și intrate deja într-o zonă cromatică atemporală, ușor de reinventat an de an și funcționând foarte bine în spații care se află într-o continuă transformare, reinventare. Aceste culori naturale răspund foarte bine trendului actual de reîntoarcere la natură, putând fi armonizate și stilului neoclasic, popular acum în alegerile designerilor de interior. Recrearea unui mediu cât mai natural în casele noastre vine ca un răspuns la nevoile apărute în ultimii ani, când ne-a lipsit, din cauza pandemiei, timpul petrecut în aer liber, în natură.
Când vorbim despre cum aplicăm aceste trenduri și sub ce formă invităm culorile în casele și în proiectele noastre, opțiunea depinde mult de personalitatea fiecăruia dintre noi. Unele persoane pot alege variante clasice, de exemplu un perete colorat în jurul căruia să construim restul, draperii într-o anumită nuanță, o canapea colorată. Avem, însă, la dispoziție mereu variante și mai creative, mai neașteptate, încurajate chiar de trendurile de design interior: obiecte de ceramică, marmură colorată, , sticlă colorată, obiecte de mobilier statement, iar lista rămâne deschisă imaginației.