Explorând copilăria prin design interior

Proiect rezidențial: amenajare cameră copil într-un stil proaspăt și cu un design ușor de transformat în timp.

Să decorezi camerele celor mici e o plăcere de fiecare dată, dar și o responsabilitate uriașă.  E locul unde ei cresc, se dezvoltă, învață, unde au loc primele contacte cu lumea. Nu creăm doar un simplu proiect de design, ci desenăm și un context în care copilul își petrece mare parte din primii ani de viață.

Cei mici nu ne pot răspunde la chestionare complexe și nici la întrebări pe care le-am putea pune unui adult. Astfel că aceste camere sunt mereu o îmbinare între cele două personalități ale părinților, preferințele manifestate de copil, alegerile designerului de interior și, foarte important, o deschidere mare spre modificări ce pot fi făcute în timp, când personalitatea copilului începe să se contureze.

De exemplu, aici mama a dorit o cameră cu mult roz și unde să fie transpusă dragostea ei pentru munți, dar tatăl avea rețineri când venea vorba despre culoarea dominantă roz. Așa că verdele propus pentru culoarea pereților a fost locul unde am reușit să ne întâlnim cu toții, păstrând nuanțele de roz în rolul culorilor de accent. Paleta de culori este pastelată, să nu agite suplimentar copilul și să aducă o notă de veselie.

Vopseaua pentru pereți recomandată camerelor celor mici este cea pe bază de apă și este special concepută pentru copii, putând fi ușor de șters viitoarele picturi. De asemenea, zona cu vopsea mov ce apare în modelul folosit pentru a reda siluetele unor munți poate oricând fi folosită ca tablă, putându-se scrie pe ea cu cretă.
Modelul ales pentru perete îmbină simetria și asimetria:

Pat Montessori și perete decorat cu forme geometrice, fereastră cu draperie blackout

Formele geometrice sunt în trend ascendent în alegerile pentru designul locuințelor, iar aici ne-am jucat destul de mult cu triunghiuri și piramide. Biblioteca și pătuțul spațios Montessori continuă jocul de linii al munților de pe pereți.

Cameră de copil ușor transformabilă

 

La capitolul mobilier, adăugăm și rafturile de jos care sunt accesibile copilului, destinate cărților și jucăriilor pe care să le poată scoate și pune la loc ușor. Cele de sus, poziționate astfel încât doar părinții să le poată folosi pentru depozitare, sunt gândite pentru a putea pune în siguranță, de exemplu, un umidificator sau un sistem de monitorizare a copilului.

Ideea care stă la baza proiectului de design realizat de studioul AR Interior Design atunci când trebuie să decorăm camere pentru copii este să poată fi ușor de transformat. Aceștia cresc repede și totul în jurul lor trebuie să fie sigur, accesibil și mereu pregătit pentru schimbare.