Bucătărie open-space sau bucătărie închisă? Avantaje, dezavantaje și recomandări de design interior – Partea I

Bucătăria este un loc plin de gust, deci să-l transformăm în unul cu bun-gust și în ceea ce privește designul, nu?
Despre amenajarea bucătăriei am mai discutat anterior și, înainte de a vă hotărî între o bucătărie deschisă sau una închisă, vă recomandăm să parcurgeți și articolul cu 10 sfaturi de design interior care te vor ajuta să îți amenajezi mai bine bucătăria.

Bucătăriile open-space: avantaje și dezavantaje

VEZI MAI MULTE DESPRE PROIECT

 

Tehnic vorbind, o bucătărie open-space este caracterizată de lipsa totală sau parțială a 1-2 pereți, încăperea comunicând direct cu un living, fiind una dintre cele mai populare tendințe în design interior din ultimii zeci de ani, mai ales în ceea ce privește compartimentarea.

Informații tehnice

Dacă locuința pe care o amenajați este deja construită, este posibil să existe deja unele limitări, iar alegerile să fie deja făcute pentru voi. Dacă are o bucătărie deschisă sau una închisă, cel mai ușor este să vă bucurați de avantajele ei așa cum este. Dacă totuși vă doriți să explorați mai multe posibilități, iată câteva informații care sigur vă vor fi de ajutor.

Indiferent dacă vreți sa dărâmați sau să construiți un perete, este necesar să obțineți o aprobare de la autoritățile locale. Chiar dacă nu e un perete de rezistență, trebuie confirmat de instituțiile specializate că o eventuală modificare nu va afecta structura construcției și nu va pune în pericol persoanele care locuiesc/lucrează în acel imobil. Veți avea nevoie de Certificatul de Urbanism, un proiect tehnic de structură, aviz de la Asociația de locatari și orice mai cere Primăria de care aparțineți. La final, se reface cadastrul imobilului cu situația actuală. Nu este un proces ușor, dar un designer de interior colaborează cu firme care se ocupă și de acte și vă poate ajuta să navigați ușor prin întregul proces. Fără aceste aprobări, riscați o amendă mare și puteți fi obligați să refaceți/demolați peretele/pereții.

Când vine vorba de construcții noi, este bine să începeți colaborarea cu un designer de interior chiar înainte de a fi conceput proiectul de către arhitect. Așa vă puteți asigura că planurile și documentația corespund cu rezultatul final dorit. Altfel, vă puteți da seama pe parcurs că anumite aspecte ale proiectului nu se potrivesc chiar cu designul dorit, iar refacerea proiectului și reaprobarea acestuia presupune costuri și întârzieri suplimentare.

Dacă aveți întrebări despre acest proces, ne puteți contacta la numărul 0723 353 640.

Cine ar trebui să aleagă o bucătărie open-space

Bucătăriile open-space se potrivesc în casele oamenilor sociabili și deschiși, dar cer din partea proprietarilor și multă atenție la ordinea din casă. Un spațiu astfel organizat permite întregii familii să participe, măcar cu prezența și cu o conversație de calitate, la pregătirea mesei. Mai știți când eram mici, aveam musafiri și ai noștri erau jumătate din timp plecați în bucătărie să aducă, să ducă mâncărurile, să pregătească, să încălzească și să spele vasele? Bucătăriile open-space rezolvă această situație și nimeni nu trebuie să sacrifice din timpul petrecut cu cei dragi, doar pentru că el este bucătarul.

Ca designer de interior, recomand bucătăriile deschise familiilor numeroase, oamenilor cărora le place să gătească împreună, celor organizați. Această variantă este perfectă pentru apartamentele sau casele mai mici, ajutând la optimizarea spațiului pe care-l avem la dispoziție. 

Câteva lucruri la care trebuie să te gândești înainte de a alege o bucătărie open-space

Pentru că facem proiecte de design care să dureze și de o astfel de decizie poate depinde întreaga noastră viață, Studioul de design interior Alexandra Rojco oferă tuturor și viziunea mai puțin roz a oricărei decizii. Așa că, înainte să alegi o bucătărie open-space, îți recomandăm să te gândești la următoarele aspecte:

  1. Mirosul. O bucătărie deschisă înseamnă automat și o investiție într-o hotă de bucătărie puternică pe care să o folosești oricând gătești. Chiar și așa, mirosul de mâncare tot va ajunge și în restul casei. Oricât de minunat ar suna asta pentru atunci când coacem prăjituri de Crăciun și miroase a cozonac și alte dulciuri în toată casa, gândește-te și la momentele în care faci poate un fondue de brânzeturi pentru prietenii care vin în vizită, când prăjești un pește sau când fierbi o conopidă.
  2. Căldura. Va fi greu să controlezi temperatura din bucătărie și din spațiile comune cu care aceasta comunică direct. Un lucru care, cel puțin în lunile de vară, va fi neplăcut. Nu e totuși un capăt de lume și soluții sunt, dar un aer condiționat vine și el cu un cost suplimentar, atât în investiția inițială, cât și lună de lună, la facturile de la curent și un cost pentru mediul înconjurător.
  3. Zgomotul. Dacă lucrezi de acasă și nu ai o cameră dedicată pentru asta sau dacă îți place să te relaxezi pe canapeaua din living într-o zi de weekend și seara la un film, ai în vedere că proximitatea bucătăriei ar putea să te deranjeze. Nu vei putea controla mereu ca restul familiei să nu aibă treabă în bucătărie, oricât de mult ți-ar respecta programul de lucru și cel de odihnă.
  4. Dezordinea. Ești o persoană ordonată? Atunci o bucătărie open-space este clar pentru tine. Însă, ca designer de interior, ceea ce proiectez are și rolul de a ne schimba în bine viața, schimbându-ne în bine și pe noi. O bucătărie deschisă pentru o persoană mai puțin ordonată poate fi o provocare, poate fi o schimbare și poate duce la modificarea unor comportamente mai neglijente pe care le avem. De aceea este foarte important să gândești bucătăria alături de un specialist care poate găsi soluții elegante la orice problemă, propunând spații de depozitare suplimentare și diverse trucuri pentru a fi ușor de păstrat o ordine vizuală. 

Ne place să vorbim serios, pe bune și să fim transparenți despre proiectele noastre. Dincolo de magia unui spațiu nou, știm că există provocări orice alegere am face, astfel că o colaborare cu cineva cu experiență și pregătire în gestionarea tuturor situațiilor neprevăzute este unul dintre motivele principale pentru care noi vă recomandăm să apelați la serviciile Studioului de design Alexandra Rojco. Pentru că ne place să avem mereu răspunsuri la orice întrebare, dar, la fel de important pentru noi și pentru viitorul proiectului tău de design, și să punem toate întrebările care trebuie.

Începe proiectul tău