Proiect rezidențial: amenajarea zonei de zi (bucătărie + living) pentru o familie pasionată de gătit.
Am început acest proiect de design interior alături de o familie cu doi copii, mari și ei deja, și l-am transformat într-o poveste despre cum ne bucurăm unii de alții, de timpul petrecut împreună și despre cum ne sprijinim în treburile casei ca familie.
În activitățile de zi cu zi, de multe ori, poate interveni monotonia, așa că prețuim oamenii care știu să descopere plăcerea de fi împreună și într-o seară de film relaxantă, dar și la gătit și spălatul vaselor.
Zona de zi a casei este tărâmul pe care se petrec mai toate aventurile noastre ca familie, unde ne programăm activități de petrecere a timpului liber, dar și unde avem cele mai multe provocări în îndeplinirea sarcinilor casnice, iar uneori, tot aici, lucrăm remote, construim relații de prietenie și primim vizite.
Cum amenajăm zona de zi pentru oameni care iubesc să gătească împreună?
Bucătărie open-space cu zona de gătit și de servire a mesei
Am gândit proiectul pentru acest spațiu ca o metaforă pentru povestea celor 4, 2 părinți și 2 copii, oameni cărora le place să gătească și să povestească împreună, invitându-și și prietenii în povestea lor. Ne-am asigurat însă și că nevoile mai lumești specifice unei bucătării sunt acoperite: spațiu suficient de depozitare, respectarea unui flux firesc de lucru atunci când gătești și amplasarea frigiderului, dulapurilor, chiuvetei și a aragazului în conformitate cu acest flux.
Bineînțeles, nu lipsește masa care așteaptă să asculte poveștile celor de aici și zona de bar prin care se poate trage cu ochiul la ce se pregătește bun în bucătărie.
Am delimitat zona de dining de zona de living și am propus un mobilier personalizat, gândit pentru a mări câmpul vizual. Rafturile și dulapurile devin astfel și elemente de compartimentare a spațiului, lăsând un loc aerisit, dar organizat. Barul poate servi ca loc de socializare, dar și ca loc de servire a unei gustări rapide. Pe partea dinspre camera de zi a barului, am amenajat un coffee corner, acesta fiind una dintre cerințele specifice ale proprietarilor, un loc dedicat unde să-și poată depozita, prepara și savura cafeaua.
Pentru proiectul de design final, am evaluat cu atenție nevoile și preferințele familiei și am creat un plan de design care să integreze cu succes aparatura necesară, asigurând un spațiu de depozitare suficient pentru electrocasnice și ingrediente.
Frumos și practic
Funcționalitatea și estetica au fost prioritățile acestui proiect de amenajare, inima lui fiind această familie în care gătitul este o tradiție care se vrea păstrată. Am împletit pasiunea pentru gătit cu nevoile pe care trebuie să le îndeplinească un living, cu eleganță, lumină, culori calde, lăsând o zonă aerisită, gata să primească discuții cu prietenii și zile leneșe în familie.
Living luminos și aerisit, amenajat modern, elegant și practic
Cromatic, ne-am jucat cu nuanțe de bej, am ales culori naturale și calde. În designul interior, bejul este una dintre cele mai versatile nuanțe, aducând eleganță spațiilor și potrivindu-se ușor aproape oricărui stil în care decorăm locuințele noastre. În acest proiect al Studioului de Design Alexandra Rojco, am folosit bejurile pentru a amplifica lumina naturală și pentru a oferi livingului deschidere și o atmosferă aerisită. Pentru peretele de accent pe care avem televizorul și șemineul am propus o vopsea decorativă ușor aurie, precum și un joc de texturi, un detaliu prețios care, pentru echilibru, se va regăsi și în alte zone ale livingului și ale bucătăriei.
Este un proiect la care am lucrat cu drag și o casă în care suntem siguri că-și vor găsi locul cele mai frumoase momente petrecute în familie și cele mai fericite mese împreună.