Să ne imaginăm că posibilitățile noastre sunt nelimitate atunci când începem un proiect de amenajare a unui spațiu. Să ne imaginăm că putem folosi orice materialele ne dorim, că putem crea piese de mobilier care să răspundă perfect nevoilor noastre, practice și estetice. Să ne imaginăm că oamenii alături de care vom implementa proiectul de design vor fi mereu serioși, profesioniști și deschiși la toate provocările.
Pentru studioul de design interior Alexandra Rojco, imaginația nu are limite, chiar dacă bugetul tău pentru casă este limitat, iar lucrurile pe care un client le cere și le dorește neapărat nu le interpretăm ca limitări, ci mai degrabă ca indicii pentru a ajunge pe drumul spre o casă perfectă: un design contemporan cu elemente rustice, un loc modern cu elemente atemporale.
Pentru această casă, clienții, o familie tânără, și-au dorit utilizarea cât mai mult a lemnului și a contrastului alb-negru, așa că la fiecare pas, pe lângă dorința de a oferi funcționalitate și estetic, a trebuit să găsim echilibrul cromatic între aceste elemente.
Pentru zona de la intrarea principală am proiectat un mobilier inteligent și multifuncțional, personalizat, un dulap încorporat în perete care să ofere spațiu de depozitare pentru hainele și încălțămintea de sezon, dar și pentru cele mai puțin folosite sau potrivite unui alt anotimp. Astfel, am proiectat o piesă de mobilier închisă cu o oglindă, unde se pot depozita jachetele pe umerașe, dar și o ușă cu rafturi pe o parte, unde se pot lăsa căciuli, mănuși, eșarfe și alte accesorii. Pe cealaltă parte, am pus o banchetă cu spațiu de depozitare pentru pantofi, iar sus, în zona mai puțin accesibilă, am adăugat dulapuri închise.
Pot părea detalii mai puțin importante, dar pentru zona de zi, fiecare lucru trebuie gândit, discutat și avut în vedere atunci când realizați amenajarea spațiului, astfel încât totul să fie cât se poate de practic, organizat și plăcut.
Bucătărie open-space cu insulă, zonele de pregătire și servire a mesei
Am optat pentru o bucătărie open-space cu insulă, care să ofere un spațiu generos de gătit și de servire a mesei. În insulă, am integrat masa de dining, care poate fi folosită pentru mesele zilnice, în familie, dar și pentru a fi extinsă în cazul în care avem invitați. Bucătăria și insula au spații de depozitare închise și deschise, obținând o eficiență maximă în spațiul disponibil, fără să facem compromisuri la aspect.
Despre avantajele (și nu numai) bucătăriilor open-space descoperiți mai multe aici.
Pe bună dreptate, livingul este vedeta multor case pe care le amenajăm, așa că nu puteam să nu facem tot posibilul ca această zonă să strălucească și să arate tot ce are de oferit. Avem un living luminos, cu un spațiu vitrat mare, un adevărat playground în care să ne jucăm cu contrastele alb-negru și lemn-metal. Și asta am făcut.
Canapelele și fotoliul din living pentru o zonă de relaxare primitoare
Zona de living este locul unde ne relaxăm și petrecem timpul liber, de aceea am creat un spațiu confortabil și primitor, cu două canapele și un fotoliu.
Mobilier personalizat, comodă din lemn și metal
Am delimitat zonele de relaxare și de servire a mesei printr-o comodă care îmbină elegant materialele principale dorite pentru acest proiect, lemnul și metalul. În lipsa pereților, mobilerul ne ajută să definim spațiul mai ușor, să sugerăm o direcție și un traseu ușor de urmărit prin cameră, intuind un flux pe care-l vor urma activitățile celor de aici.
Perete cu șemineu și zonă de depozitare a lemnelor
Lângă șemineul-vedetă avem o mică bibliotecă, invitând la lectură, la liniște, meditare. Am proiectat un spațiu dedicat depozitării lemnelor de foc, care contribuie atât la design, cât și la funcționalitatea spațiului.
Designul este contemporan și include elemente moderne, dar și rustice. Am folosit materiale naturale și deschise la culoare, care intră în contrast cu metalul și lemnul. Am dat viață spațiului, la propriu și la figurat, prin plante, cărți și tablouri.
Pentru a ajunge în acest punct, a fost important felul în care am pornit la drum, având discuții aprofundate cu proprietarii casei, în care am aflat și mai ales înțeles preferințele și nevoile lor. Acesta este felul în care ne asigurăm că fiecare dintre proiectele pe care ne punem semnătura aduce bucurie și mulțumire celor pentru care lucrăm.